Geschiedenis

Onze school is heel klein begonnen. Gedurende een jaar kwam een werkgroep van ouders, leraren en belangstellenden samen in Geel om de voorbereidingen te treffen. In oktober 1994 startte juf Mieke Vanrobaeys als vrijwilliger met 4 kleuters in haar klasje. Eerst waren ze gehuisvest in een boshuisje in Tessenderlo maar al spoedig konden ze hun intrek nemen in de tuin bij Mirjam (grootouder en later ook opvangjuf) in Elsum. In het tweede schooljaar waren er 10 kleuters en na drie jaar kleuterklas kon in ’97 gestart worden met een eerste klasje door juf Gerda, een gepensioneerde Steinerjuf. Dat jaar verhuisde het schooltje ook naar een mooi boerderijtje op de Poiel.

De school werkte vijf jaar lang vooraleer er subsidies kwamen. Meester René Verheyen kwam juf Gerda vervangen en nadien maakte ook meester Willem Verheyden een rondje af. In 2010 werd ook de kleuterbouw groter want nam juf Kelly de kleuterklas over zodat juf Mieke met een peuterklas kon starten. Juf Marie- Claire Bens kwam erbij als kinderverzorgster.

In 2012 nam juf Leen klas 4-5 van juf Ilona over. Jufke Leen Snoeys startte in september 2013 in de kleuterklas. Juf Mieke en meester René gingen op pensioen in juni 2014. Juf Kathrine Cools nam in 2014 – 2015 klas 6 voor haar rekening.

In de zomer van 2016 verhuisde de school naar onze huidige locatie in Larum. Die zomer werd er hard gewerkt om zowel de gebouwen als de tuin startklaar te maken. Juf Lieke Winterwerp startte daar met haar eerste klas in september 2016. Juf Mira Jochems kwam het jaar nadien in de plaats van meester Willem en startte een nieuw rondje in 2018, het jaar waarin juf Kathrine de peuterklas overnam van juf Jules. In september 2020 startte juf Julie Mertens met de eerste klas, in september 2021 zal juf Maya Claessens een nieuw rondje starten. Voor de huidige personeelsbezitting klik hier.

Jarenlang functioneerde onze school samen met de Steinerscholen van Turnhout en Lier en hadden we samen één directeur. Sinds enkele jaren is de school van Lier De Sterrendaalders een aparte school geworden. Onze school heet Steinerschool Novalis tot juni 2021, als dochterschool van de Michaëlschool in Turnhout. Vanaf september 2021 zal onze school zelfstandig functioneren onder de naam De Nieuwe Maan.

Tot op heden vielen we onder het Schoolbestuur Steinerscholen Kempen, maar ook dat zal een eigen, lokaal bestuur worden vanaf september 2021: Schoolbestuur Steinerschool Geel.